Sain sitten minäkin haasteen tähän jo jonkin aikaa kiertäneeseen kirjallisuus-meemiin. Kiitos Pertulle. Valitsin vastauksiini tietoisesti sellaisia kirjoja, joita en muista täällä ennen maininneeni, eli nämä ovat useimmat jo vanhempia tuttavuuksia itselleni. Tuoreempia onkin lueteltu tuossa reunapalkissa.

1. Kirja, joka muutti elämääni
- Pentti Linkola: "Johdatus 1990-luvun ajatteluun". Tästä on ajatteluni jo aika lailla edistynyt, kuten toivottavasti olette huomanneet, mutta tämä oli herätys. Linkola ei paljon ihmiselle armoa anna, eikä toivoa, mutta karu faktahan on, että ihminen on. Ja olkoot Linkolan lääkkeet miten mahdottomia tahansa, niin ainakin hän  p a k o t t a a lukijansa ajattelemaan.

2. Kirja, jonka olen lukenut useammin kuin kerran
- Näitä saattaisi olla montakin, esim. suuri osa jostain Stephen Kingin tuotannosta. Nostan tähän kuitenkin erityismaininnan ansaitsevat Skepsiksen julkaisemat ja Ursan kustantamat "Paholaisen asianajaja" ja "Paholaisen asianajajan paluu". Suositellaan erityisesti herkkäuskoisille! :)

3. Kirja, jonka tahtoisin mukaan autiolle saarelle
- Pirullisen vaikea kysymys. Tästä saattaisi joku kallonkutistaja vääntää pitkästikin syvällistä tutkielmaa otsikolla "aution saaren dilemma". Itse haluan kertoa suhteestani siihen näin: Joku paksu shakkitehtäväkirja olisi kätevä olla reissussa. Tai sitten vaikkapa Stephen Hawkingin uusin(?): "Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa". Olisi kerrankin aikaa yrittää paneutua hänen "braaneihinsa" kunnolla. Valintani kertonevat jotain? :)

4. Kirja, joka teki minusta hupakon
- Heh, hupakkoa minusta ei saa tekemälläkään - totiseksi vetää maailman meno. Sen sijaan hauskoista kirjoista mainittakoon esimerkiksi Heikki Turusen "Simpauttaja". Muistan kuinka repeilin hervottomasti tuota lukiessani. Ja samaa taattua elämän- ja lannantuoksuista tavaraa on hänen myöhempikin tuotantonsa. Suosittelen lämpimästi - etten sanoisi jopa kädenlämpöisesti...

5. Kirja, joka sai minut puhkeamaan kyyneliin
- Nyt en ole varma, olenko suorastaan pillahtanut itkuun lukiessani. Jotenkin tällä kohtaa muistuu mieleen Jack Londonin "Jeri". Se ihmisen julmuus eläimiä kohtaan... voi itku. Noita erämaa-aiheisia kirjoja tuli joskus nuorempana ahmittua suurella hartaudella.
Hieman tuoreempi tapaus tähän kyynel-kategoriaan saattaisi olla Taisto Huuskosen "Laps Suomen". Kirjan lukeneet tietävät.

6. Kirja, jonka toivoisin tulleen kirjoitetuksi
- "Kun ihmiskunta viimeinkin ymmärsi". Tämän toivon joskus tulevan kirjoitetuksi. Saattaa siihen tosin vielä hetki mennä...

7. Kirja, josta toivon ettei sitä olisi koskaan kirjoitettu
- Raamattu. Ja Koraani. Valitan ja olen pahoillani, mutta rehellisyyden nimissä. Enkä sitä paitsi ole oikea henkilö sanomaan mistään kenenkään "oikean" kirjailijan teoksesta, ettei sitä olisi saanut kirjoittaa. Mutta entäpä jos noita pyhiä sotakirveitä ei tosiaan koskaan olisi ihmisen ulottuville saatettu...?

8. Kirja, jota luen parhaillaan
9. Kirja, jonka olen aikonut lukea
- Niitä riittää. Lukemattomia klassikoita Sinuhesta alkaen. Eikä maailmasta tuoreemmatkaan kirjat kesken lopu. Tuolla edellä mainitsemastani Hawkingin uusimmasta (2001) jäi mieleen lause, että jos kaikki maailmassa ilmestyvät uutuuskirjat pantaisiin samaan jonoon, jonon pää etenisi 140 kilometrin tuntivauhtia. Eikä tahti tuosta varmaan viidessä vuodessa ainakaan rauhoittunut ole... niin paljon lukemista, niin vähän aikaa.
Jos tässä nyt Sinuhen lisäksi joku muukin nimetä täytyy, niin pitkällä mutta lavealla lukulistallani jonottavat ainakin Michael Mooren "Tyhmät valkoiset miehet" (WSOY 2003); Ward & Brownlee: "Planeetta Maan elämä ja kuolema" (Ursa 2003); Robin Cook: "Merkityt" (Gummerus 2006) ja niin edelleen ja edelleen...

10. Haasta viisi bloggaajaa
- Jätän haasteen mieluummin avoimeksi. Eli kaikki jotka tämän lukevat - olkaat hyvät!