Tämä on pieni tositarina ihmisen arvosta hyvinvointi-Suomessa, armottomuuden - ja arvottomuuden - vuonna 2006. Tarina ei syytä ketään, eikä pyri leimaamaan mitään tiettyä tahoa; jokainen päätelköön itse, missä vaiheessa meni pieleen. Tarinan tiedot ovat osin mutkan kautta silminnäkijöiltä, sekä toisilta osin suoraan paikkakunnan omasta paikallislehdestä. [Huom. Katso päivitys!]

Päähenkilömme, noin 60-vuotias eläkeläismies oli asunut kunnallisessa vuokrakaksiossaan noin pari vuotta. Hänen asuinkumppaninsa olivat rullatuolilla liikkuva vaimo sekä koira. Elämä lienee koetellut miestä kovin, mutta lopullinen syöksykierre taisi alkaa, kun vaimo joutui muualle hoitoon. Millainen tyhjyys on ollutkaan miehen sydämessä, kun lopulta vielä koirakin jouduttiin ottamaan häneltä pois. Silminnäkijät, naapurit, eivät kuitenkaan kerro mistään väkivaltaisesta riehumisesta tai metelöinnistä. Suru ja murhe on asunut siellä hiljaa.

Eräänä kylmänä talvipäivänä miehen ikkunoiden alle tuotiin roskalava ja joku sai työtä tyhjentäessään hänen kotinsa siihen. Vuokrat olivat luultavasti jääneet maksamatta. Miehelle jäi enää autonsa. Siitä tuli hänen uusi asuntonsa, viimeinen kotinsa. Hänen ikkunansa jäivät pimeiksi; mustiksi aukoiksi talon seinään, toisten samanlaisten seuraksi. (Kävin itse omin silmin laskemassa vuokrakohteesta seitsemän tyhjää asuntoa. Useimpien kerrottiin olleen tyhjillään kuukausikaupalla.)

Silminnäkijöiden mukaan loppu kävi nopeasti. Elettiin helmikuun alkupäiviä, talven toista kunnon pakkasjaksoa. Mies sinnitteli autossaan, vaikka yölämpötila oli kahdenkymmenen pakkasasteen tienoilla, eikä paljon helpottanut päivälläkään. Viranomaisten kerrotaan käyneen tarjoamassa apuaan jopa ambulanssilla, mutta mies lienee kieltäytynyt, samoin kuin muidenkin tarjoamasta avusta.

Perjantaina 10.2. Aamulehti tiesi kertoa, että "eräässä_Tampereen_lähikunnassa [nimi muutettu] lauantaina klo 14 autosta paleltuneena löytynyt mies oli ollut poliisin tietojen mukaan vailla vakituista asuntoa. Mies todettiin menehtyneeksi kylmyyteen, joka viime viikonloppuna oli -20 pakkasasteen tietämissä."

--------------------------

Paikallislehti puolestaan kysyy tapausta käsittelevässä pääkirjoituksessaan 17.2.: "Kuinka paljon viranomaisten ja kansalaisten pitää kunnioittaa selvästi pulassa olevan omaa tahtoa ja koskemattomuutta?  Onko lähimmäinen jätettävä kuolemaan, jos hän niin haluaa?"

AL muuten puhui tuolla uutisessaan "onnettomuudesta" ja kertoi, että "mitään rikokseen viittaavaa ei tapauksessa ole".

Onnettomuus? Ei mitään rikokseen viittaavaa? Minusta koko tapaus on rikos.

 

Päivitystä

2.3.06

Iltalehti kirjoittaa asiasta tänään. Linkki. (Ei näy toimivan enää! [11.3.])

Tiedonkulku "mutkan" kautta oli siis hukannut tärkeän tiedon: Mies oli asunut autossaan jo jostain viime kesästä lähtien! Paikallislehti tosin kirjoitti 17.2. hänen saaneen häädön asunnostaan jo kesällä, mutta entä irtisanomisaika? Asuntoa kuitenkin nähtiin tyhjennettävän vasta talvipakkasilla. Jos uhri - uhrihan hän on - on todellakin pyörinyt kotinurkissaan puoli vuotta autossaan asuen, niin ei se tapausta ainakaan yhtään ymmärrettävämmäksi tee.

11.3.06

"Mutka" kertoi mielenkiintoisen uutisen paikan päältä: Mustat aukot talojen seinissä ovat olleet viime päivinä kovasti vähenemään päin!