Nukkuvien puolue kasvaa, politiikka ei kiinnosta, varsinkaan nuoria. Siltä varalta, että osasyynä olisi vieraantuminen koko poliittisesta terminologiasta, lokaaja kertaa tähän muutamien keskeisten käsitteiden oleellisimman sisällön.

Eli POLITIIKAN PIENI SANAKIRJA (aloittelijoille) ;-) Olkaa hyvä!

 

POLITIIKKA

Monimutkainen rooli- ja logiikkapeli, jonka yhteisesti hyväksyttyjä sääntöjä pelaajat käyttävät yhteisen hyvän hoitamatta jättämiseksi.

POLIITIKKO

Liukas ja niljakas selkärangaton. Omaa hämmästyttävän kyvyn puhua paljon sanomatta mitään. Tunnusmerkkinä liturgian aloittaminen sanoilla "hyvä kysymys". Vastauksen loputtua näemme kysyjän katseen harhailevan eikä kukaan enää muista mistä alunperin oli kysymys.

DEMOKRATIA

Demokraattinen päätöksenteko tarkoittaa sitä, että tehdään yhdessä kaikkien mielipiteet huomioiva kompromissi, jota kukaan ei olisi halunnut.

EDUSTUKSELLINEN DEMOKRATIA

Annat jollekin toiselle valtakirjan vetää vaikutusmahdollisuutesi vessasta.

VAALIT

Tietyin väliajoin toistuva kansalaisten mahdollisuus antaa äänensä joko ennakkoon postin hukattavaksi tai hukata se itse vaalipäivänä vitunkuvia piirrellen tai galluppien hokemia muistellen. Varmuuden vuoksi kuitenkin lyijykynällä.

GALLUP

Erityisesti ennen vaaleja kiihtyvä, itsenäisen ajattelun ehkäisemiseksi tarkoitettu valistuskampanja.

EDUSKUNTA

Wanha Iloinen Teatteri. 200(!) iloista klovnia ilveilee iloksesi ihmeellisiä lakeja ja asetuksia, huoraa Brysseliin ja kusee sinua silmään.

KANSANEDUSTAJA

Reaalimaailmasta vieroitettu sidosryhmiensä sätkynukke ja ryhmäkurin raiskaama tahdoton eunukki, jonka ainoa todellinen haaste valituksi tulemisen jälkeen on muistaa mitä siinä puoluekabinetin salaisessa lisäpöytäkirjassa sanottiinkaan.

RYHMÄKURI

Puoluejohdon lempeä katse edustajan selän takana. Ohjaa isällisen hellästi hänen sormensa oikealle nappulalle.

EDUSKUNTASALI

Paikka, jossa edustajat lukevat jonkun muun kirjoittamia puheita, joita kukaan muu ei kuuntele. Täältä sinun EI kannata edustajaasi ensimmäiseksi etsiä.

HALLITUS

Salkku sulle, salkku mulle. Parhaiten ja pisimpään tässä politiikan sirkuksessa jaksaneet voidaan nimittää erityisiksi ministereiksi. Saamansa palkintosalkun päältä nämä pystyvät entistäkin syvempään kumarteluun kohti Brysseliä. Kansalaisille näkyy vain perustuslakiin pyyhitty lihava perse.

OPPOSITIO

Kun esim. Mars saavuttaa kiertoradallaan pisteen, jossa se on maasta katsoen aurinkoa vastapäätä taivaankannella, sen sanotaan olevan oppositiossa. (Mikäli erheellisesti luulit termin liittyvän politiikkaan, niin ei liity. Ei Suomessa.)

>

>

Löysitkö etsimäsi? Ehdota uutta sanaa listalle ja muista tarkistaa päivitykset jatkossa!