Jatketaan vielä kerran kiekosta, kun asia ajankohtainen on. Olen sanonut, että taitokiekko on kuollut ja nykyään pelataan jotain ihan muuta - sikakiekkoa? En muista milloin se sellaiseksi meni, mutta rapakon takaa se tuli. Euroopassa ainakin pyrittiin pelaamaan taitokiekkoa, kunnes tulivat kanukit ja jenkit 'täysillä päin' -kiekkonsa kanssa. Heitä vastaan ei taitokiekolla ollut mahdollisuuksia. Yritä siinä pelata kiekkoa, kun vastustaja pelaa miestä. Pitkää päätyyn ja perään. Ja hirveä hässäkkä vastustajan maalille ja kaikki survomaan kiekkoa väkisin sisään. Vastustajan hyökätessä ajetaan vauhdilla päin miestä tai ronkitaan mailalla kaikkea muuta kuin kiekkoa. On paljon helpompi rikkoa kuin rakentaa - jääkiekossakin.

Tämä pelityyli oli pakko kopioida kotoiseen SM-Liigaamme. Joku on sanonutkin, että Suomessa pelataan Euroopan kanadalaisinta kiekkoa. Vastustajan maalin edessä tulee puutavaraa niskaan ja näpeille siihen tahtiin, ettei sinne ole asiaa maalintekoon, vaan nimenomaan hakattavaksi ja maskin tekoon, jotta jostain siniviivalta ehtisi joku muu iskeä lämärin ennen kuin puolustajat ehtivät ajaa hänetkin nurin. Taidokkaat yksilösuoritukset ja klap-klap -tyyliset maaliin päättyvät nopeat kuviot ovat harvinaista herkkua.

Tästä riittäisi tarinaa pidempäänkin, mutta olkoon. Peli on mennyt sellaiseksi, että saamme varmasti jatkossa lukea useamminkin vakavista loukkaantumisista ja kenties pahemmastakin. Minä ainakin kaipaan taitokiekkoa takaisin, mutta sitä ei tule ilman sääntömuutoksia. Tässä ihan pikaisesti tulee mieleen muutama toivottoman kerettiläiseltä kuulostava ehdotus:

- kaikenlainen vastustajan mailalla ronkkiminen on ehdottomasti kiellettävä. Kun  kiekkoa kerran kuljetetaan  ja pelataan jäätä pitkin, niin miksi helvetissä vastustajien mailojen sallitaan heilua kainaloiden tasalla?

- koukkaamiset, kampitukset, kiinni pitämiset ym. tiukasti pois. Ryhdytään pelaamaan kiekkoa eikä miestä. 

- jäähyt pidemmiksi ja vastustajan tahallisesta vahingoittamisesta kovemmat rangaistukset.

Varmasti näitä keksisi lisääkin, mutta kunhan nyt ensin nämäkin nauratte.