Suomea on tullut kierrettyä ristiin rastiin, mutta jostain syystä en kai ole ajellut Turun ja Helsingin väliä, ennen kuin eilen. Turusta päin matka sujuu miellyttävästi ja ennen kaikkea turvallisesti moottoritietä aina Saloon ja ohikin, mutta sitten se alkaa... kapea kurjassa kunnossa oleva ränni jyrkkine mäkineen ja tiukkoine kurveineen. Tie muuttuu uudestaan moottoritieksi vasta jossain Helsingin lähellä. Ei voi välttyä pohtimasta, millainen tuota väliä on ajaa talvikelillä ja vähän raskaammalla kalustolla... 

Onhan näitä samanlaisia teitä vaikka kuinka, mutta tässä on kysymyksessä kahden eteläisen suurkaupungin välinen valtatie! Valtatie nro 1. Ja E 18. Nykyisessä kunnossaan se ei täytä tarkoitustaan, vaan on lähinnä jonkinlainen 'survival game' jännityksen etsijöille. En tiedä pätkän onnettomuustilastoja, mutta pelkään, että vielä rytisee! Näen mielessäni tilanteen, jossa rekankuljettaja A lähestyy talviliukkailla jyrkkää ylämäkeä, koittaa saada hiukan lisää vauhtia ajatuksenaan mahdollinen ylös asti pääsy, kun edellä ajanut henkilöautoilija B muistaakin, että tuostahan mun piti kääntyä... Tai sitten rekankuljettaja C on tulossa samaan mäkeen toisesta suunnasta ja yrittää kaikin keinoin hillitä raskasta ajokkiaan keräämästä liikaa vauhtia liukkaassa alamäessä, kun henkilöautoilija D tekee edessä jotain yllättävää... Ja entä jos jonain vähemmän kauniina päivänä tai yönä nämä sattuvat paikalle yhtä aikaa...?

Tiehallinnon sivuilta saa sen käsityksen, että asia on työn alla, eli koko väli tulee kai aikanaan moottoritieksi, mutta siihen kuluu vielä vuosia. Siihen asti - ajellaan tosi varovasti siellä!