Mielenkiintoinen tuo Berlusconin tapaus. Kyseessä on nimittäin suuren eurooppalaisen valtion pääministeri! Hänen lausuntonsa on järkyttävä loukkaus kaikkia suomalaisia, mutta erityisesti suoraan presidenttiämme kohtaan. 

Toisaalta tässä on myös kiitosten paikka. Jokohan alkavat viimeistenkin suomalaisten eurointoilijoiden silmät aueta näkemään, mikä lopulta on tällaisen pohjoisen pikkuvaltion asema eeuun suurten joukossa? Olen kohtalaisen varma, että ranskalaisten tai saksalaisten ei tarvitse moisia puheita pelätä, vaikka herra B. sattuisi saamaan ruokamyrkytyksen heidän vieraanaan.

Eli tankeroenglanniksi, jotta kiitokset varmasti menevät perille:

Mr. Berlusconi, I want to thank you for your comments about finnish food and your nice words to president Halonen. Now we know our 'important position' in the European Union. Thank you for opening our innocent blue eyes. Have a pleasant summer, but please keep your prosciuttos there and eat it just with yourselves. Ciao.

 

Sitten siihen, mitä siellä joku kuitenkin odottaa karvaisia käsiään hieroen: Papeririidasta on tullut sanottua yhtä sun toista. Näin äkkipäätä muistellen luulen kuitenkin, etten joudu paljonkaan sanomisiani nielemään. Olen aina kommentoinut tilannetta sen päivän tietojen valossa ja kuka helvetti nyt muka olisi tiennyt, minkälaisia änkyröitä paperiliiton 'johtajan' takana valtaa käyttelee. Ainakaan kukaan ulkopuolinen?

Ja ei ole kelkka kääntynyt; en ole siirtynyt metsätyönantajien kannatusleiriin, vaan ymmärrys paperiänkyröitä kohtaan on loppunut. Se on eri asia. En ymmärrä enää yhtään, mitä he luulivat voittavansa hylkäämällä toisenkin sovintoesityksen. He kävelivät kylmästi SAK:n Ihalaisen yli - ihme, että jotkin liitot vielä ilmoittavat jatkavansa tukitoimia! Ainut, millä tätä hulluuden huippua voi enää yrittää ymmärtää, on se, että ehkä paperiänkyrät haluavat ihan vittuillakseen pitää perseet penkissä, koska työnantajahan riidan alunpitäen aloitti. Eli istutaan tässä nyt sitten.

Sitten visio: Jos riita jatkuu elokuulle, paperiliitto hajoaa. Rivit yksinkertaisesti repeävät. Ei ole sellaista yhtenäisyyttä missään liitossa, joka kestää tällaista kuukausitolkulla. Ellei siis tukea tule enempää. Tässä on niin hirveät panokset pelissä ja tässä tulee niin hirveästi ruumiita riidan ulkopuolella, että tähän pitäisi puuttua ylemmältä taholta välittömästi. Osapuolilla on ollut jo kylliksi aikaa löytää sopu keskenään. He ovat onnistuneet vain lähinnä tiukentamaan syntynyttä umpisolmua.

Minä en tarkoita, että paperityöntekijöiden pitäisi suinpäin suostua työnantajien vaatimuksiin. Mutta heidän pitäisi muistaa, että metsäteollisuus elättää Suomessa helvetisti muitakin kuin paperiliittolaisia - tai siis elätti. Maailma pyörii hyvin ilmankin suomalaista paperia.