"Perusoikeuksiin kuuluu oikeus yksityiselämään. Yksilöiden perhe-elämään, vapaa-aikaan ja ystävyyssuhteisiin ei saa puuttua. Suojaan kuuluu myös suojattu kommunikointi yksityiselämään kuuluvissa asioissa sekä tällaisten tietojen luottamuksellisuus."

http://www.helsinki.fi/tietosuoja/asiaa%20tietosuojasta.html#yksityisyys

Kuitenkin poliisin valtuuksia lisätään, uusia terrorismilakeja luodaan, EU kaavailee teletietojen tallennusvelvoitetta operaattoreille, kameravalvonta lisääntyy jatkuvasti - orwellilainen valvontayhteiskunta on täällä. Miten käy yksityisyyden ja sananvapauden? Ja miksi kansalaiset ovat enimmäkseen hiljaa?

Muutama lainaus Aamulehdestä viime viikoilta:

"Suomalaisten passiivisuus huolestuttaa Matti Wuorta. Yksilön oikeuksien kaventaminen ei liikuta kansaa, joka ottaa asiat annettuina. Monessa muussa maassa, esimerkiksi Ranskassa, keskustelu velloo kiivaana. -Ihmisoikeuksien ja demokratian puolustaminen alkaa olla entistä tärkeämpää, ellei se kohta ole jo myöhäistä, Wuori teroittaa."

30.7.05

"Korkeimman oikeuden presidentti Leif Sevon pelkää terrorismin aiheuttavan länsimaissa yleisesti orwellilaisen valvontayhteiskunnan lisääntymisen. Tiukentuva lainsäädäntö johtaa kansalaisvapauksien kiristymiseen."

"Samalla Sevon pelkää, että valvontakoneiston rehellisistäkin ihmisistä keräämiä tietoja voidaan käyttää väärin. - Pelko siitä on varteenotettava, KKO:n presidentti toteaa."

"Sevonin mukaan kansalaisten oikeusturvaan perustuva valtio selviää terroriuhankin alla luottamalla arvoihin, joilla demokraattiset oikeusvaltiot on luotu."

7.8.05

"Jatkossa poliisi voi esimerkiksi salakuunnella täysin laillisesti kotirauhan piiriin kuuluvissa tiloissa. - Nyt poliisi voi tarkkailla salaa ja nauhoittaa siellä käytyjä keskusteluita. Kyseessä on iso periaatteellinen muutos, sanoo asianaja Matti Wuori."

" - Usein ihmiset ajattelevat, että poliisin pakkokeinoilla ei ole väliä, koska niillä ei ole merkitystä rehelliselle kansalaiselle. Silti rikoksesta epäillyn sukulaisten, tuttavien tai täysin ulkopuolisten puhelutiedot jäävät poliisin tietoon, rikosoikeuden professori Ari-Matti Nuutila sanoo."

8.8.05

"Tarkoitus on ollut, että EU-maiden teleoperaattorit velvoitetaan tallentamaan tiedot kaikista puheluista, internet-yhteksistä, tekstiviesteistä ja sähköposteista 6 - 12 kuukauden ajan. Viestien sisältöä ei tallennettaisi."

10.9.05

"Vuonna 2004 poliisi sovelsi henkilön vapauteen käyviä pakkokeinoja 224 988 kertaa. Salaisia oli noin 4000. Eniten oli kyse televalvonnasta ja -kuuntelusta."

18.9.05

Tiesitkö muuten, että nyt uudistetun poliisilain nojalla puhelintasi voidaan kuunnella alle vuorokausi - 23h 59min - ilman mitään oikeuden päätöstä. (FINLEX-uutinen 15.7.05)

Etkö todellakaan välitä? Onko sinusta yhdentekevää, että kaikki teletietosi tallentuvat johonkin? Eikö kiinnosta, että KAIKKI netissä tekemäsi kirjautuu johonkin? (Myös se, että luet nyt tätä.) Uskotko niitä, jotka sanovat, ettei teleyhteyksien sisältöä tallenneta? Tiedät kuitenkin, että halutessaan "ne" pääsevät siihen helposti käsiksi. Voitko olla varma, ettei joku ulkopuolinen lue sähköpostejasi jo nyt? Etkö todellakaan välitä? Älä sitten allekirjoita tätä.

On sanottu, että Internet on parasta mitä sananvapaudelle on tapahtunut. Joko pian voimme sanoa, että se OLI sitä...?

 

Lukemista:

EFFI - yksityisyydestä

EFFI - sananvapaudesta

FINLEX - sähköisen viestinnän tietosuojalaki

YLE, uutiset - uudistetusta poliisilaista

MATTI WUORI - turmiollista turvallisuutta (27.12.2003) 

 

*Päivitystä 14.12.05*

Lisää lukemista. Ne tekivät sen sittenkin!

Teleliikenteen tallennusvelvollisuus hyväksytty (EFFI.org/blog)

Digitoday/tietoturva aiheesta

Jyrki Kasvi: Kun yksityisyys kuoli