Työelämän huonontumisen lyhyeen historiaan (lukekaa hyvät ihmiset se kirja!) voidaan pian lisätä uusi luku kaupan entisten työntekijöiden osalta. Aamulehti kertoo tänään ilouutista Ruotsista: "Yhdysvalloissa kehitetty järjestelmä leviää kovaa vauhtia yhä useampiin suuriin ruotsalaismarketteihin, sillä johtavat ICA- ja Coop-ketjut uskovat järjestelmään."

Coop-ketjun tiedotuspäällikkö toteaa jatkossa: "Nyt olemme ottaneet käyttöön myös täysin automaattisia kassoja, joissa asiakas hoitaa kaiken itse myös kassalla. Kaikki tähtää jonojen lyhentämiseen ja kauppamatkan helpottamiseen."

Voi vittu mitä hurskastelua!! Ja AL:n toimittaja (olkoon hänenkin nimensä nyt tässä mainitsematta), yhtyy riemuun sanatarkasti näin:  "Varsinainen autuus koitti kassalla. Ei jonoa, ei ostosten nostelua hihnalle ja taas pakkaamista, vaan ostokset olivat valmiina kasseissa. Mikäli skannerikassojen jonot saadaan pidettyä kurissa, voi järjestelmälle toivottaa laajaa maihinnousua myös Suomeen."

Että sellaista.

Täysin kritiikitöntä ylistystä siitä, kuinka jälleen yksi ammattikunta voi pian todeta itsensä tarpeettomaksi. Hyvä Aamulehti!

Tuossa alussa mainitsemastani kirjasta (Juha Siltala: Työelämän huonontumisen lyhyt historia, Otava 2004), löytyy eräs kommentti tuosta linkistä:  http://www.viestintaliitto.fi/kirjatyo/2004/11/muut/ 

 

Päivitelläänpäs hiukan (5.1.06)

Aamulehti palasi tänään aiheeseen. Artikkelista selviää, että automaattikassat eivät suinkaan ole viemässä työtä kassahenkilöiltä, vaan kyseessä on yleinen väärinkäsitys. Idean taustalla on kaupankäynnin nopeuttamisen, siis tehostamisen lisäksi hurskas tarkoitus turvata pienten kauppojen henkilökunnan työturvallisuus tekemällä ryöstöyritykset toivottomiksi rahojen ollessa jopa kassahenkilön saavuttamattomissa.

Ehkä niin. Uskokoon ken haluaa. Jotain kummallista tässä kuitenkin on. Uskoisitko sinä, jos joku robotti tuotaisiin tekemään työtäsi, ja samalla vakuuteltaisiin, että ei tässä mitään, kaikki hyvin? Tämä robotti on vain siksi, ettet sinä enää koskaan teloisi itseäsi työn vaaroissa. Miltä kuulostaa? 

Artikkelin mukaan automaattikassat tuo Suomeen ensimmäisenä Tradeka(!) muutamiin Siwoihin jo tänä vuonna. Seuraavaksi uudistuu K-kauppojen kassatoiminta. S-ryhmä ei ole toistaiseksi kiinnostunut.

Ensi kesänä saadaan siis pää auki, ihmisiä aletaan totuttamaan automaatin kanssa asiointiin myös ruokakaupoissa. Kuluu muutama vuosi ja kas, kas, eipä ole kaupoissa enää henkilökuntaa senkään vertaa mitä nykyään. Kuluttajat ovat tämänkin systeemin nielemisessä tai torjunnassa avainasemassa. Lankeammeko tässäkin työn halpatuontiin ja polkumyyntiin, vai ajattelemmeko omilla aivoillamme enää lainkaan?