Tässä on viime aikoina pistänyt silmään yleisönosastokirjoittelu ajoneuvoverosta. On syntynyt ihmeellisiä tilanteita, joissa jopa juuri katsastetun auton ostaneet ovat saaneet myöhemmin tietää autonsa olevan ajokiellossa edellisten omistajien jätettyä veroa maksamatta. Kuitenkin sanotaan, ettei autoa voi katsastaa, ennen kuin verot on maksettu. Mikä siis mättää? Lakiin on ilmiselvästi jäänyt jonkinlainen porsaanreikä.

On varmaan kiva tilanne, kun poliisi pysäyttää tiellä ja alkaa ehdottelemaan kilpien ruuvaamista ja kirjoittamaan sakkoa jollekin, joka on hoitanut omat maksunsa ajallaan, eikä ole voinut kuvitellakaan, että jonkun muun joskus aiemmin laiminlyömät maksut voivat kostautua vuosien päästä. Tällaisesta kertoi nimimerkki 'Diesel-Audi' Aamulehdessä 21.5. Hänellä oli kirjoittamansa mukaan esittää jopa kuitit edellisen omistajan maksuista, mutta ei auttanut, kun virhe oli tapahtunut jo aiemmin. Miten siis auto voidaan katsastaa, jos maksut eivät ole kunnossa? AKE väittää sivuillaan, ettei voikaan. AKE:n ohjeita aiheeseen tuossa.

Tilanne on siis nykyään sellainen, että voit saada autokaupassa kylkiäisenä viheliäisen riesan, joka velvoittaa sinut joko maksamaan toisten laiminlyömiä veroja tai perimään niitä itse noilta veijareilta (AKE:n ohje nimimerkin 'autoa tarvitseva' -mukaan, AL 8.5.) AKE:n omat perintätoimet kestävät hänen mukaansa kuukausia tai jopa vuosia. Ja auto seisoo pihassa, kun sillä ei saa ajaa... ja hän oli ostanut juuri katsastetun auton!

Ei jumalauta! Tapauksia on ollut viime aikoina lehdissä niin monta, että kyseessä lienee vain jäävuoren huippu. Päin persettä meni koko verouudistus! Eikö oli selkeämpi, että jokainen maksaisi veroa vain ja ainoastaan niiltä päiviltä, kun omistaa auton? Ja että maksujen laiminlyönti ei aiheuttaisi vittumaisia seuraamuksia seuraaville omistajille, siis syyttömille? Breshneviläistä touhua, sanon minä.