Miksi katot eivät pysy ylhäällä? Tällä kertaa romahti Sysmässä. Näitä on ollut viime aikoina niin paljon, että kyse ei ole enää sattumista. Jossain on jotain mätää. En jaksa uskoa, että suomalainen insinööritaito olisi taantunut. Syytä on haettava muualta. Työn ja materiaalien laadusta.

Mikä viime kädessä ratkaisee käytettävän materiaalin? Entä työn suorittajan? Hinta. Raha ratkaisee lopulta aina. Se saa tehdä, joka halvimmalla tekee. Eikös se vapaassa kilpailutaloudessa näin mene? Olen ymmärtänyt, että tämä on kirjattu oikein lakiin. Että tarjouskilpailun järjestäjän on pakko hyväksyä halvin tarjous? Korjatkaa, jos olen väärässä.

Tämä on kummallinen sääntö. Luulisi, että parhaan lopputuloksen saamiseksi olisi järkevää tarkastella kutakin tarjousta kokonaisuutena - ei pelkästään hintaa. Koska aina löytyy joku, joka tekee jonkun työn vähän halvemmalla vähän huonommin. Ennen sanottiin, että ensin kannattaa pudottaa halvin ja kallein tarjous pois, ja sitten katsoa jäljelle jääneistä paras.

Lisäksi nykyinen sirpaleinen ja mutkikas alihankkijoiden käyttö on omiaan hämärtämään vastuukysymyksiä. Kuka on mistäkin asiasta vastuussa, vai onko kukaan. On kovin helppoa säästää hiukan sieltä ja vähän täältä, ilman että kukaan huomaa mitään - ennen kuin se putoaa. Ihme tuuri on käynyt, ettei näissä ole tullut henkilövahinkoja kuin harvoin. Orivedellä

kuitenkin kuoli yksi ja toinen loukkaantui vakavasti.

Enhän minä toki tiedä, mikä Sysmässä lopulta paljastuu syyksi. Tässä on kuitenkin kokolailla vastaavan näköinen tapaus, jossa onnettomuustutkinnan johtopäätökset ovat suomeksi sanottuna: sutta ja sekundaa.

Tämä kattoasia on vain yksi esimerkki. Ylikilpailutuksen mörkö riehuu joka alalla. Meidän tulisi välittömästi hylätä typerä motto: "sieltä ostetaan, mistä halvemmalla saa", ja ryhtyä panostamaan laatuun. Halvalla ei saa kuin harmeja.