Aamulehti kirjoittaa tänään, että Internet-rikolliset kiristävät suojelurahaa verkkopalvelujen ylläpitäjiltä. Eli palvelu jumiutetaan hyökkäämällä yritysten palvelimia vastaan, ellei suostu maksamaan rikollisille. Artikkelin mukaan suomalaiset pankit ja mm. Veikkaus pitävät uhkaa todellisena, mutta kiistävät joutuneensa kiristetyiksi. (No, en minäkään myöntäisi, en ainakaan ensimmäisenä!) Britanniassa ongelma on kuitenkin pinnalla. Useat vedonlyöntifirmat ovat joutuneet kiristyksen kohteeksi. Aiheesta lisää tuolla. 

Me suomalaisethan lienemme maailman kärjessä, mitä tulee verkkopalvelujen päivittäiseen hyötykäyttöön. Noin huteralla pohjallako on tämä Uusi Uljas Tietoyhteiskuntamme? Suojelurahojen varassa? Joku viisas tiivistikin oivallisesti jo kauan sitten suurinpiirtein näin: "On selvää, että olemme pikajunassa matkalla helvettiin, mutta onhan se helvetin hyvä, että me suomalaiset istumme ensimmäisessä luokassa".

 

Terveydenhoidon tehostaminen on päivän sana. Ministeri kantoi kortensa kekoon lupaamalla valtakunnallisen potilastietopankin, jonka myötä papereiden kanniskelu lääkäriltä toiselle loppuu. Toijalassa tehokkuusajattelu on viety hieman pidemmälle. Kysymys kuuluukin: kuka panee tästä paremmaksi ja mikä se seuraava aste onkaan?

 

Hedelmöityshoitoja naisaviopareille tai parittomille, kantasoluja, pakastettuja alkioita ja mitä kaikkea. Oikeusministerin tuella. Mitä seuraavaksi? Lapsia netistä? Voiko tällaista luonnonvastaista ja elämälle vierasta menoa vastustaa muutoin kuin uskonnollisin perustein? Hiljaista on.

 

Vesa Majanen jaksaa riemastuttaa vanhaa kyynikkoa. Hyvä Vesa! Älä luovuta. Aamulehden takasivun sunnuntaipalstan kolumnissaan hän nauraa taas kerran digiboksihössötyksen sinne minne se kuuluukin - maan rakoon. Hän kirjoittaa mm. näin: "Ihmisillä on muitakin menoja kuin turhilta tuntuvat digiboksit, ja kovin vaikea on löytää järkevää perustelua sille, että kohta on hankittava yksi boksi, jotta voi katsella telkkaria ja toinen boksi että voi nauhoittaa toista kanavaa - ja kolmas boksi, jotta perheen nuoriso saisi katsella omia ohjelmiaan omassa rauhassaan, ja neljäs boksi mökkitelkkariin, koska siihen ei kaapeliverkon boksi sovi..." Ja loppulause: "Liekö digi-tv -kuva kaiken tämän vaivan arvoinen. Vallankin, kun sisällön taso putoaa sitä mukaa kuin kuva kaunistuu."

Itse kuittaan koko asian tässä vaiheessa näin: Ei ole, eikä luultavasti tule. Ja epäilen vahvasti, että tämä tavallisen ihmisen kannalta täysin turha ja perusteettomalla kiireellä ajettu hölynpölyhanke ei tule toteutumaan määräajassa.

IT-tietokirjailija Petteri Järvisen oheen valitsemani kirjoitukset antanevat läpileikkauksen siitä mistä lähdettiin ja missä nyt mennään.

HS 2.1.2001,   HS 26.8.2001,   HS 28.5.2002,   Aamulehti 14.11.2004