Kansainvälisen kilpailukykymme puolesta ruikuttajat voisivat vähitellen lopettaa itkuvirtensä. Suomi on jälleen todistettu maailman kilpailukykyisimmäksi maaksi - jo kolmannen kerran peräjälkeen!

Entä miten tähän on tultu? Suomessa toimivat pörssiyhtiöt ovat ilmoittaneet tänä vuonna 28 000 ihmistä koskevista yt - eli "yhdessä työttömiksi" -neuvotteluista. "Neuvotteluista" tosiaan, joopa joo. Tänä vuonna on irtisanottu jo 4200 työntekijää, viime vuonna kenkää sai 5600 suomalaista. (Luvut AL 27.9.05)

Kilpailukyky on siis sitä, että pörssiyhtiöiden nokkamiehet - osoittaakseen kuinka kovia poikia ovat - potkivat kilpaa väkeä pellolle, että saadaan kurssit nousuun. Tämäkö on osoitus viisaasta ja pitkäjänteisestä yritysjohtamisesta? Minkälaiseen kilpailuvireeseen Suomea ollaankaan pruuvaamassa, kun tälle menolle ei loppua näy? Ettei vaan olisi jo ylikunto-peikko hiipimässä kantapäillä?

* * *

Keskustelu Fortumin optioista on riehunut kiivaana. On hyvä että keskustellaan, onko oikein palkita vain johtoa yrityksen hyvästä menestyksestä.

En ole tippaakaan kateellinen, enkä lähde "palauttakaa saatana ne miljoonat" -linjalle. Mutta kysyä kai voi, että minkälaisen viestin tämä antaa niille, jotka surkealla palkallaan juoksevat joka päivä kovemmin vain säilyttääkseen työpaikkansa? Tällaiset kannustimet ja palkkiot tulisikin jakaa koko yrityksen väelle, jolloin rahat myös varmemmin palautuisivat kotimaiseen kulutukseen, eli yhteisen hyvinvointimme hyväksi.

Se hyvä puoli asiassa on, että nyt meillä on ainakin yksi helvetin iso firma, jolla menee niin helvetin hyvin, ettei sen henkilöstön ainakaan tarvitse piiitkiiiin aikoihin pelätä uutisia yt-neuvotteluista.... Eihän?

* * *

Yksi pieni kirjainyhdistelmä on jo pitkään kummastuttanut. Se esiintyy uutisissa ja lehtien palstoilla sitä tiuhempaan, mitä huonompia uutisia on tarjolla. Se liittyy läheisesti paitsi tähän Fortum - jupakkaan, niin myös yhä useammin uutisiin markkinavoimien ylivallan kasvusta ja parempiosaisten - siis rikkaiden - etujen ajamisesta.

Niiden kahden kirjaimen kun pitäisi tarkoittaa hyvinvointivaltion puolustamista rahan kylmää valtaa vastaan. Niiden luulisi tarkoittavan siis aatetta, joka puolustaa ihmisten tasa-arvoisuutta ja ajaa sellaista politiikkaa, joka koituu tavallisten työtätekevien ja veroja maksavien kansalaisten hyväksi.

Vielä mitä. Varsinkin kunnallispolitiikassa tämä ryhmittymä on aikaa sitten antautunut markkinavoimien vietäväksi. Mitäpä ei poliitikko tekisi vallassa pysyäkseen... Ai niin, ne kirjaimet. Ne ovat s ja d.

Nämä Kokoomuksenkin ohi oikealta ajavat SosiaaliDestruktiivitko muka hyvinvointivaltion asialla?

* * *

Sitten muistutus:

Sunnuntaina 2.10. klo 14.35 uusitaan ykkösellä blogeissakin keskustelua herättänyt Prisma-tiedeohjelma aiheenaan maapallolle tulevan auringonvalon himmeneminen - "global dimming". Kannattaa katsoa. Ja miettiä sitten uudestaan niitä tulevaisuuden energiavaihtoehtoja....