Tämän kirjoituksen pitäisi ilmestyä luettavaksi täsmälleen kesäpäivänseisauksen hetkellä. Voi olla, että olen itse silloin jo kaukana kesänvietossa, ainakin toivottavasti!

Aurinko piirtää siis tänään korkeimman ja pisimmän kaarensa taivaalle ja tästä eteenpäin se on sitten yhtä syksyn tekoa... no, ei nyt sentään! Kuluu kuitenkin viikkoja, ennen kuin auringon vajoamisen tai päivän lyhentymisen alkaa silmällä huomaamaan. Sanotaan, että aurinko on 'kesäpesässään'.

Korkeimmillaan aurinko on keskipäivällä, jolloin se on suoraan etelässä - näinhän meille kaikille on opetettu. Mutta milloin on keskipäivä? Olen aivan varma, että joillekin siellä on yllätys, että näin kesäaikaan tuo hetki on Suomen keskimääräisen Helsingin ja Oulun kautta kulkevan 25. pituuspiirin mukaan lähempänä puolta kahta iltapäivällä. Tämän pituuspiirin itäpuolella hiukan aikaisemmin ja länsipuolella hiukan myöhemmin. Vastaavasti yön 'pimein' hetki on samaan aikaan yöllä. Vasta syyskuun loppupuolella tilanne normalisoituu lähemmäs sitä kellojen kesäaikaan siirrosta aiheutuvaa tunnin eroa, eli keskipäivä on 25. pituuspiirillä vain hiukan yli kello yhden. Kunnes taas keskitalvella se liukuu siitä normaalista kello 12 jälleen lähemmäs puoli yhtä... Monimutkaista tämä tähtitiede!

Myös täysikuu sattuu näihin aikoihin, tarkalleen 22.6. klo 7.14. Se ilmiö on näin keskikesällä hyvin matalalla horisontissa, eikä tällä kertaa edes näy Tampereen pohjoispuolella.

Onneksi itse kesäkin viimein saapui kunnoittamaan läsnäolollaan näitä hetkiä. Kesäaurinko löysentää lämmöllään myös Lokaajan päätä kiristävää vannetta (lämpölaajeneminen?), joten tässä saattaa jatkossa tulla pitkiäkin kirjoitustaukoja. Katsotaan sitten tilanteen mukaan. Voihan toki näin keskikesälläkin sattua mitä vaan sellaista, mistä en malta pitää näppejäni erossa, mutta noin yleensä ottaen ajattelin pitää hiukan kesälomaa. Hammasten kiristelyn sijasta saatan jopa yrittää riemastuttaa teitä muutamalla kesäisellä kuvalla silloin tällöin. Katsotaan, mitä kameraan tarttuu. 

Juhlavaa Juhannusta ja muutenkin mukavaa kesää kaikille! (Oikealta vasemmalle ja ylhäältä alas asti, kuten SF sanoisi.) Suomen Kesä on upea, mutta niin pirun lyhyt. Nauttikaa siitä! Nyt.