Oletetaan sellainen numeropeli, jossa arvotaan päivittäin sanotaan nyt vaikkapa 20 numeroa 70:stä (siis esimerkiksi väliltä 1-70). Pelissä olisi erilaisia vaikeustasoja, voittokertoimia ja muuta sälää, perusideana kuitenkin yrittää arvata mahdollisimman monta oikein.

Oletetaan lisäksi, että kaikki pelatut rivit kirjautuisivat pelihetkellä tietokonejärjestelmään ja arvontakin suoritettaisiin tietokoneella. Järjestelmä siis tietäisi kaikki pelatut rivit hyvissä ajoin ennen arvontaa. Ei olisi varmaan vaikea koodata ohjelmaa, joka ilmoittaisi ennen "arvontaa" sen/ne 20 numeron variaatiot, joilla pelinjärjestäjä joutuu maksamaan vähiten ulos?

Oletetaan vielä, että pelin tullessa markkinoille ohjelma on vielä kehitysvaiheessa ilman todellista käytännön testiä, josta syystä peli antaa alkuaikoina voittoja suorastaan hämmästyttävän helposti jopa samoilla vakinumeroillakin (syntymäpäivät yms.). Oletetaanpa huviksemme, että tällaiset vakirivit lakkaavat yhtäkkiä osumasta lainkaan, kuivuvat kertakaikkiaan - paitsi niinä päivinä, jolloin pelaaja ei ole muistanut niitä pelata... Ja vielä voisimme oletella, että keskustelu pelipisteissä peliä vastaanottavien henkilöiden kanssa kertoisi epäilyn ja tuohtumuksen kasvavan pelaajien joukossa päivä päivältä. Jotkut saattaisivat jopa epäillä alkuaikojen helppojen voittoputkien olleen tarkoituksella järjestettyä koukuttamista, siis jos näin kuvitteellisesti olettelisimme.

Niin tai näin, kuvitteellisesti olettamamme tietokoneen järjestämä ja "arpoma" numeropeli olisi kuitenkin kiistatta muuttunut vaikeammaksi. Äärimmäisenä hupioletuksena voisimme oletella vielä, ettei pelinjärjestäjä julkaisisi pelin voitonjakoa lainkaan...

Kauanko sinä jaksaisit syytää rahojasi moiseen kusetukseen?