Näissä olosuhteissa helmikuun kirja on ehdottomasti polttavan ajankohtainen ja kohua herättänyt Neitsythäkki (Otava, 2005), jonka on kirjoittanut somalialaissyntyinen, muslimiperheestä pakkoavioliittoa paennut, kuutta kieltä taitava [HS 15.2] Alankomaiden parlamentissa toimiva Ayaan Hirsi Ali. Kirja on kriittinen pamfletti aiheesta islam, nainen ja fundamentalismi. Kirjailija elää tänään mielipiteidensä takia tappouhan alaisena henkivartijoidensa suojaamana. Eräs kirja-arvostelu tässä.

Neitsythäkki koettiin täällä Suomessakin niin kuumaksi kamaksi, että kustantaja katsoi asiakseen sensuroida siitä omin päin Muhammedia ja muslimien väkivaltaisuutta koskevia kohtia. Vapaa-ajattelijain liiton kannanotto asiaan täällä. Kirjaa ja islamia yleensäkin on kommentoitu mielenkiintoisesti myös näillä sivuilla.

Kirjasta ei tässä toistaiseksi enempää, koska en ole vielä ehtinyt sitä käsiini hankkia, mutta palaan asiaan myöhemmin. Kirjailijasta sen sijaan:

Helsingin Sanomat julkaisi 15.2. Hirsi Alin Berliinissä 9.2. pitämän pitkän puheenvuoron, jossa tämä otti pilakuvakiistaan liittyen voimakkaasti kantaa sananvapauden puolesta. Tässä joitakin poimintoja. Suomennos on Arto Kylmäsen. (Linkki artikkeliin tuolla alempana.)

"Olen vakuuttunut siitä, ettei demokratiaksi kutsuttu haavoittuvainen yritelmä voi olla olemassa ilman ilmaisuvapautta. Ihmisiltä eri puolilla maailmaa tämä vapaus on evätty. Sananvapautemme on kallisarvoista, eikä se säily, ellei sitä käytetä. Mielestäni Jyllands-Posten -lehti oli oikeassa julkaistessaan profeetta Muhammedia esittävät piirrokset. Myös muut eurooppalaiset lehdet, jotka julkaisivat ne myöhemmin, tekivät oikein. Tanskan kansa tarvitsee tukemme."

"Hävetkööt muut lehdet ja televisiokanavat, joilta samainen rohkeus puuttui. Moiset intellektuellit elävät sananvapaudesta, mutta hyväksyvät sensuurin. Henkisen keskinkertaisuutensa he naamioivat ylevillä termeillä kuten 'vastuullisuus' ja 'herkkyys', mutta he ovat pelkureita. Hävetkööt myös ne poliitikot, jotka lausunnoissaan totesivat piirrosten julkaisemisen ja uudelleenjulkaisemisen olleen 'tarpeetonta', 'tunteetonta', 'epäkunnioittavaa' ja 'väärin'. Uskon, että Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen toimi oikein kieltäytyessään vastaanottamasta tyrannivaltioiden edustajia, jotka vaativat häntä rajoittamaan lehdistön toimivapautta. Tänä päivänä meidän tulisi seistä hänen rinnallaan niin moraalisesti kuin aineellisesti. Hän käy esikuvasta Euroopan kaikille muille johtajille. Kunpa omalla pääministerilläni olisi Rasmussenin kaltaista sisua."

"Miksi minä? Olen toisinajattelija, kuten ne tämän kaupungin itäosien asukkaat, jotka loikkasivat länteen. Minäkin loikkasin länteen. Synnyin Somaliassa, vartuin Saudi-Arabiassa ja Keniassa. Olin aikoinani uskollinen profeetta Muhammedin säätämille periaatteille. Kuten ne tuhannet, jotka osoittivat mieltään tanskalaisia piirroksia vastaan, minäkin uskoin ennen, että Muhammed oli täydellinen - ja ainoa lähde ja kriteeri hyvän erottamiseen pahasta. Kun Khomeini vuonna 1989 julisti kuolemantuomion Salman Rushdielle Muhammedin loukkaamisesta, luulin hänen olevan oikeassa. Enää en usko niin.

Uskon, että profeetta oli väärässä asettaessaan itsensä ja näkemyksensä kriittisen tarkastelun yläpuolelle. Uskon, että profeetta Muhammed oli väärässä asettaessaan naiset miesten alapuolelle. Uskon, että profeetta Muhammed oli väärässä säätäessään, että homoseksuaalit tulee murhata. Uskon, että profeetta Muhammed oli väärässä säätäessään, että uskonluopiot täytyy tappaa. Hän oli väärässä sanoessaan, että ne, jotka kuolevat ollessaan Allahin asialla, palkitaan paratiisilla. Hän oli väärässä väittäessään, että kelvollinen yhteiskunta voi rakentua vain hänen periaatteilleen."

"En ole ainoa islamilainen toisinajattelija. Täällä lännessä on muitakin kaltaisiani. Ellei heillä ole henkivartijoita, he toimivat salanimen suojassa varjellakseen itseään vaikeuksilta. Mutta on myös muita, jotka eivät suostu antamaan periksi. Heitä on Teheranissa, Dohassa ja Riadissa, Ammanissa ja Kairossa, Khartumissa ja Mogadishussa, Lahoressa ja Kabulissa."

"Taistelumme saattaa tänään näyttää vaikealta ja sekavalta, mutta olen optimistinen. Berliini on optimistinen kaupunki. Kommunismi kukistui. Muuri sortui maahan. Vielä koittaa päivä, jolloin kaatuu myös se näkymätön muuri, joka nyt seisoo vapautta rakastavien ja totalitaaristen aatteiden turvaan ja houkutuksiin tyytyvien välillä."

- Ayaan Hirsi Ali

 

HS:n artikkeliin pääsee täältä.

 

Uutta:

8.3.06

"Neitsythäkki" pikaluettu. Kommenttia täällä.