PROJEKTI

Kunnallisen palvelun X alasajo

VAIHEET

1

Haudataan aluksi vähin äänin ajatus siitä, että X ei ollut alunperin lainkaan tarkoitettu tuottamaan kunnalle miljoonatuloja, vaan kyse oli kuntalaisten hyväksi tarkoitetusta palvelusta, josta luonnollisestikin aiheutuu menoja.

2

Levitetään paikallisen median kautta huolta, kuinka paljon X:n tuotto on "nykyisessä vaikeassa rahoitustilanteessa" heikentynyt. Kannattaa viljellä ahkerasti sellaisia termejä, kuten tehokkuus, säästöt, ei ole varaa, kilpailutus, nykyaika ja yhtiöittäminen. Välttää tulee sellaisia, kuten palvelu (-taso), luotettavuus, kunta (-laiset), yhteinen, työntekijä ja ihminen. Näin mahdollisimman harvalle tulee mieleen tehokkuusekonomistien painajainen; kerettiläinen ajatus siitä, ovatko palvelut kuntalaisia varten vai päinvastoin.

3

Palkataan konsultteja tekemään laskelmia ja ehdotuksia X:n tehostamiseksi. Heitä tulee kieltää paitsi milloinkaan erehtymästä kysymään joltakin organisaatio X:n työntekijältä mitään mielipiteitä, niin myös vertaamasta X:n kustannuksia mihinkään sellaiseen kuin kulttuuri, taide, teatteri tai varsinkaan urheilu.

4

Aloitetaan X:n tehostaminen. Leikataan, karsitaan ja supistetaan. Ja korotetaan hintaa. Jos tämä vaihe tehdään oikein, loppu sujuu helposti. Syntyy itse itseään ruokkiva noidankehä, jossa palvelun X käyttäjät pakotetaan oma-aloitteisesti luopumaan siitä, koska se on muuttunut niin kalliiksi tai vaikeasti saavutettavaksi. Tai molempia. Pian onkin pakko aloittaa uusi leikkaus-, karsinta- ja supistuskierros. Ja korottaa hintaa...

5

Tässä vaiheessa viimeistään alkaa median kautta tulla esiin myös toisinajattelua. (Suhteellisen vapaalle mediallehan me emme vielä toistaiseksi mitään voi.) Saattaa tulla kysymyksiä "miksi palvelua X ollaan ajamassa alas?", tai "miten niin meillä ei muka ole varaa kunnalliseen siihen ja siihen?" Näihin ei tule reagoida! Ne kannattaa ignoroida, kuten toisinajattelu yleensäkin. Korkeintaan voidaan äänekkäimmät "totuuden torvet" vaientaaksemme vastata lyhyesti konsulttien kylmillä numeroilla, eikä tule myöskään unohtaa korostaa X:n osuutta kunnallisveroäyrin korotuspaineisiin.

6

Toistetaan kohtia 2 ja 4, kunnes X on saatu tehostettua olemattomiin.

7

On aika korjata potti eli lyödä projekti lihoiksi. Siirrytään yhtiöittämiseen. Projektiin osallistuneet palkitaan avokätisesti.