Googlaaminen hakulauseella "sähkömarkkinoiden vapauttaminen" tuottaa linkkejä lähinnä kiitos- ja ylistyspuheisiin kymmenen vuotta sitten aloitetun sähköenergian uusliberalisoinnin siunauksellisuudesta ja onnesta. Yksi on kuitenkin rikkana rokassa - Esko Seppänen, kukapa muukaan. Tällä kertaa teksti on Pertti Honkasen. Kannattaa lukea.

Sähkömarkkinat siis vapautettiin "vapaalle kilpailulle" (lue: lyhytnäköiselle voitontavoittelulle), jotta hinnat pysyisivät kurissa. Niin aina, niin aina. Jokainen tietää nyt, että juhlapuheiksihan se jäi. Tämäntalvinen energiakriisi kertoo karua kieltään, kuinka sitten kävikään. Hinnat ovat kaikkea muuta kuin kurissa, sähköverkot rapistuvat ja Suomi on epävarman tuontienergian varassa, toisten armoilla. Omituista on myös se, miten suuria vaikeuksia jokainen lumipyry tai pakkaskausi aiheuttaa. Suomessa, jossa lunta ja pakkasta esiintyy muistaakseni joka talvi! Nyt pitäisi hälytyskellojen soida jossakin aika lujaa; ei liene aivan tavanomaista, että Suomessa uhataan sähkönkäyttörajoituksilla muutaman pakkaspäivän takia.

Kotikutoinen energiakriisimme on tällä erää ohi - toistaiseksi. Pakkaset saattavat tulla takaisin vielä tänäkin talvena, joskus kuitenkin - talvi tulee joka vuosi. Opettiko Siperia mitään? Aiotaanko nyky-yhteiskunnan tärkeimmällä toimintaedellytyksellä keinottelu edelleen sallia? Hyväksytäänkö edelleen, että sähköyhtiöt tekevät huimaa tulosta ja jakavat huimia optioita samalla kun muu maa on polvillaan energiansaannin epävarmuuden edessä? Tässäkin - ja juuri tässä - toteutuu erittäin ikävällä tavalla vanha fraasi: rahalla ei ole omaatuntoa, moraalia, eikä isänmaata. Yhteiskuntavastuusta puhumattakaan. Rahaa ei myöskään palele.

Tätä taustaa vasten tuntuu hupaisalta presidenttiehdokas Niinistön huoli uhkaavasta energiapulasta eilisessä Aamulehdessä. Eikö hän juuri edusta niitä tahoja, jotka vannovat vapaan kilpailun nimeen? Eikö juuri hänen puolueensa ole alistamassa kaikkia yhteiskunnan peruspalveluja, jopa terveydenhuoltoa, vapaalle keinottelulle? Kohta on enää hengitysilma yksityistämättä!

Tulisikohan tässä uusliberalisoinnin huumassa vetää hiukan henkeä välillä? Energiatuotanto on saatava takaisin keinottelijoiden käsistä. Suomella pitää olla varaa tuottaa niin suuri osa tarvitsemastaan sähköstä itse, ettei parin päivän pakkanen aiheuta kansallista hätätilaa. Ja ehkä lyhytnäköinen voitontavoittelu ei sovellu moneen muuhunkaan yhteiskuntamme ydintoimintoon.

Seuraa tätä:

Voimajärjestelmän tila (Fingrid Oyj, päivittyy kolmen minuutin välein)

 

Päivitystä

Ruotsikin rajoittaa Suomen sähkönsaantia (YLE 9.2.06)

Ruotsi turvasi halpaa sähköään katkaisemalla viennin Suomeen (YLE 24.2.06)