Aamulehden taloussivu tarjoaa tänään surkuhupaisia lukuhetkiä. Tarjolla on päivän irtisanomisten ohella myös globaalien työmarkkinoiden ylistystä Intiasta.

Ensin kerrotaan, että Nokia Renkaat irtisanonee sata työntekijää ja lisäksi kaikki Nokialla työskentelevät 1200 ihmistä voivat joutua kuukauden pakkolomalle. Tässä ei sinänsä mitään uutta ole, tätä samaahan se on päivästä toiseen. Vaan joko se on lopun alkua Hakkapeliitalle? Nokian merkillä tehdään jo renkaita kaukoidässä ja rahdataan sitten tänne takaisin myytäväksi. Ja hölmölän väki ostaa onnessaan, kun suap halavalla. Se siitä sitten - goodbye Nokia renkaat.

Pientähän tuo on vielä sen rinnalla, että General Motors aikoo saman sivun pikku-uutisen mukaan heittää mäelle jopa 30 000 työntekijää. Taisi ajaa kapitalismi kiville jo Ameriikassakin.

Mutta sitten, sitten pääsemme Taneli Heikan mukana New Delhiin, Intiaan. Sieltä kuuluu kummia; pääotsikko sanoo näin:

"Intian uusi vauraus tulee lännestä puhelinlinjoja pitkin"

Ja alaotsikko:

"Ulkoistaminen: Noin 400 000 intialaista päivystää länsiyritysten puhelimia yötä päivää pilkkahinnalla."

Artikkeli kertoo, kuinka länsiyritykset siirtävät puhelinpalvelukeskuksiaan - call centereitä - alihankkijoille Intiaan, missä "työt tehdään murto-osalla lännen kustannuksista". Tulevaisuudessa myös vaativammat työt, kuten esimerkiksi suunnittelu, voi siirtyä sinne.

Mitä uutta tässä sitten on? No tämä: Tecnovate eSolutionsin - joka on juuri tällainen call center, joka vastaa mm. Suomesta tuleviin matkatoimisto eBookersin puheluihin - kehityspäällikkö Anshumali Saxena laukoo mm. näin:

"- Ihmiset eivät halua muuttua, mutta suuryritykset puskevat muutosta eteenpäin. Työurasi riippuu siitä, miten hyvin pystyt luomaan lisäarvoa työnantajallesi. Raha ratkaisee, eivät tunteet."

"- Jos työpaikka lopetetaan Suomessa ja täällä avataan puhelinpalvelukeskus, mikä estää hakemasta töitä täältä?"

Että näin. Voiko irtisanotulle enää pahemmin haistatella? Tätäkö presidenttimme (sd) tarkoitti sanoessaan, että globalisaatio on tuonut enemmän työpaikkoja kuin vienyt niitä?

Siis ihan oikeasti; nuo Anshumalimme antihumaanit lausunnot ovat sen sortin tuubaa ja niin paksua jöötiä, että väkisinkin tulee mieleen, riittääkö pelkästään jonkin kapitalismin oppeja ylistävän aivopesukoulutuksen läpikäyminen hämärtämään oman ajattelun noin pahasti. Ne varmaan laittavat siellä ruokaankin jotain.