Meitä on näin toukokuun aluksi siunattu melkoisella juhla- ja teemapäiväruuhkalla. Oli Waput ja Helatorstait ja Äitienpäivät ja Snellmannia ja Helluntaita vielä tulossakin. Ja Eurooppa-päivä ja voiton päiväkin siinä jo menivät. Tänään sattuu olemaan vielä kahden eri teeman merkkipäivä; Kirjan ja ruusun päivä ja liiku terveemmäksi -päivä.

 

Aloitetaan tuosta Eurooppa-päivästä. Minä juhlistin sitä muistelemalla, minkälaisin kummallisin argumentein meitä aikanaan ajettiin EU:iin. Puhuttiin pötyä nettomaksajista ja nettosaajista, ja tietenkin Suomesta oli tuleva nettosaaja, kunhan typerä kansa vain älyäisi äänestää "kyllä". Että Euroopan suurmaat Saksan johdolla haluavat vain hyvää hyvyyttään laajentaa Unionia ja haalia mukaan kaikkia pieniä pohjoisia valtioita maksaakseen näille vielä osallistumisesta! Sanoin jo silloin, että mikä helvetin runsaudensarvi se oikein on - mistä ihmeestä se raha muka tulee, jota siellä auliisti kaikille jaetaan? Maksajia ollaan, nyt ja ainaisesti. Ja sama käsittämätön nettomaksaja/saaja -vertailu on otsikoissa silloin tällöin vieläkin! Vaikka Unioni laajenee jatkuvasti uusilla toinen toistaan köyhemmillä jäsenillä. Hyvää päivää Euroopan Imperiumi.

 

Voiton päivä - joopa joo. Ei ainakaan Suomen Leijonille. Eilinen Latvia - ottelu oli täydellinen mahalasku ja pohjanoteeraus. Ei ole enää kysymys pelkästään siitä, ettei maalipaikkoja pystytä hyödyntämään, vaan siitä, että niitä ei uskalleta luodakaan. Kolmas erä oli katastrofi. Olisi ollut ihan oikein, jos Latvia olisi voittanut. Valmentaja E.W:n lyhyeksi jäävän pestin ainut huippusuoritus on se, että hän uskalsi äänen kommentoida rapakontakaista mafiaa, joka hallitsee nykykiekkoa - heillä on aivat omat säännöt. Siitä Erkalle hatunnosto. (Kommenttilootassa vähän päivitystä tähän! - Vai vielä 'lyhyeksi jäävä pesti', hah!)

Ja tuolla Wappupuppupuheessani ollut heitto nykykiekon tasosta ei tarkoita sitä, ettenkö arvostaisi Summasen keskitysleirin menestystä maailmancupissa. Tarkoitin sitä, että kysymys on kokonaan eri urheilulajista. Oikea taitokiekko on kuollut.

 

Kirjan ja ruusun päivä ei aiheuta meillä kotona erityistä, koska lukemisen tärkeys on tiedostettu. Sinänsä hyvä, että ihmisiä muistutetaan siitä. Lukekaa ihmiset kirjoja, kirjoittakaa kirjoja - painettu sana ei häviä!

 

Liiku terveemmäksi -päivä on myös paikallaan. Näinä tietokoneiden ja passivoivan hömppäviihteen aikoina ei asiasta voi muistutella liikaa. Liikkukaa! Liikettä niveliin! Ylös, ulos ja lenkille, mars, mars! Muistakaa kuitenkin oikea varustus. Ettei käy niin kuin sille varusmiehelle, jonka kaikki vasemman jalan varpaat jouduttiin amputoimaan paleltumisen seurauksena. Tämä pääsi tapahtumaan Porin Prikaatissa helmikuussa 2001, kun harjoitusjoukot oli määrätty kävelemään lumessa avojaloin yli 20 asteen pakkasessa. Tämän päivän uutisten mukaan korkein oikeus ei nähnyt asiassa "huolimattomuutta" harjoituksen johdon taholta.

 

Että sellaisia voiton ja tappion päiviä.