Digipakon mielekkyyttä kyseleviä kirjoituksia on lehdissä yhä enemmän. Kuten esimerkiksi tämä Petteri Järvisen Aamulehdessä viime sunnuntaina julkaistu avaus. Siinä Järvinen esittää jälleen tapansa mukaan terävää ja asiantuntevaa kritiikkiä sekä nipun hankalia kysymyksiä, kannattaa lukea. Hänen mukaansa mullistukset eivät tule päättymään tähän - kehitys (itse olisin käyttänyt mieluummin sanaa 'hölmöily') on vasta alussa.

Olen miettinyt, mihin minä oikeastaan tarvitsen tulevaisuuden digitaivaan auliisti ja ahnaasti tarjoamia, toinen toistaan typerämpiä, lisämaksullisia kanavapaketteja, tai ylipäänsä mitään, mitä Uusi Uljas Digionnela on puuhamiestensä mukaan tuomassa. En ole keksinyt yhtään järkevää syytä roikkua tässä "digioopiumia kansalle" -pendolinossa enää hetkeäkään. Olen päättänyt luopua koko toosasta.

Ratkaisu oli helppo tehdä. Erityiskiitos sen jouduttamisesta vielä Maikkarille; sen äärimmäisen lyhytnäköiselle ja ahneelle, suorastaan surkuhupaisalle Räikkönen/Ferrari -rahastusidealle.

Jään kaipaamaan lähinnä vain Ylen asia- ja ajankohtaisohjelmia (katso tähän lauseeseen liittyvä päivitys!) ja suren, ettei niiden tiukka yhteiskuntakriittinen viesti tavoita tulevaisuudessa digihumpuukiinsa hurmioitunutta kansaa senkään vertaa mitä nykyään. Nythän on vielä mahdollista, että joku eksyy edes vahingossa tosimaailmaa kriittisesti analysoivan ohjelman ääreen ja saattaa jopa saada jonkun ajatuksen päähänsä. Siis nimenomaan vahingossa. Digiparatiisissa vahingossa-ajattelu on paljon helpompi estää, koska sellaiseen ei-toivottuun toimintaan ohjaavia ohjelmia tilaavat vain asioista jo valmiiksi kiinnostuneet ihmiset. Viihdekanaviensa lumoissa seikkailevat ovat niiltä turvassa.

Jää siis hyvästi, vanha rakas töllötin. En olisi halunnut sen päättyvän näin. Ehkä näin on kuitenkin parempi: sinä olet jo kuollut ja minä haluan kuolla jollakin muulla tavoin.


Entä sinä siellä? Mihin sinä televisiotasi tarvitset?

 

Päivitystä (kesäkuussa 2007)

Jätän tuon lauseen näkyville esimerkkinä, miten karmean väärässä ihminen voi joissakin asioissa olla, ja/tai miten äkkiä niiden "kaipaamieni" ohjelmien sisältö on muuttunut silkaksi monikulttuuripropagandaksi ja islamin nuoleskeluksi.

En siis kaipaa niitäkään enää, en todellakaan. Onneksi ei tarvitse katsoa.