Eilen illalla tuli ajankohtaiseksi kaivella esiin eräs viikkojen takainen lehtileike; Ilta-Sanomista 21.2. saksaisemani juttu, jossa kerrottiin YLE:n oudoista aikeista ajankohtaisohjelmiensa suhteen. Jutun mukaan Yle aikoo tulevaisuudessa lopettaa A-pisteen kokonaan ja lyhentää A-talkin 50 minuutista 25 minuuttiin.

Ohjelmajohtaja Riitta Pihlajamäki kertoo lehdessä, että suunnitelman taustalla on television muuttuva kilpailutilanne tulevan digi-ajan myötä. Yle joutuu hänen mukaansa kilpailemaan katsojista yhä enemmän muiden kanavien kanssa ja pohtimaan, miten ajankohtaisohjelmien toimintaa pitää jatkossa kehittää.

"Kehittää". Niinpä niin. Säännöllisesti yli 800 000 katsojaa keräävä ajankohtaisia tapahtumia taustoittava ja analysoiva ohjelma lopetetaan, jotta tilalle saadaan draamaa, viihdettä ja visailua. Ohjelma, joka oli eilen illallakin suorastaan murhaavan tarkka katsaus viimeaikaisten irtisanomisuutisten taustoihin. Vai vielä kehitystä! Ainoa, mikä sen lopetuksessa kehittyy, on tietämättömyys.

Jos se olisi jo lopetettu, emme olisi eilen kuulleet esimerkiksi mäntyharjulaisen Exelin Kiinaan sauvomisen syistä ja taustoista. Emme olisi kuulleet tuon suuren suomalaisen pörssimenestystarinan ja miljoonaosinkojen jakajan kurjista olosuhteista täällä. Emme olisi kuulleet, kuinka Mäntyharjun kunta ei ole viitsinyt tehdä tuon tärkeääkin tärkeämmän työllistäjän eteen muuta kuin on lahjoittanut sille tontin vain sadaksi vuodeksi ja kehtaa vielä häikäilemättömästi periä siitä karmeaa 300 (kolmensadan) euron vuosivuokraa. Emme olisi kuulleet, kuinka vaatimattomana korvauksena tästä riistosta sentään kaikki tehtaan laajennukset on tehty kunnan varoilla. Emme olisi kuulleet, ettemme kuule tehtaan johdon kommenttia, koska toimitusjohtaja oli perunut sovitun haastattelun. Niin ikään kuulematta olisi jäänyt tieto surkeaakin surkeampaan saneerauskuntoon ajautuneen UPM:n tämän vuoden lähes 400 (neljänsadan) miljoonan euron osingoista.

Kaikelta tuolta ja paljon muultakin ajanhaaskaukselta olisimme välttyneet, jos ohjelman tilalla olisi esitetty jonkun tärkeän draamasarjan kiehtovia ja jännittäviä käänteitä. Emmekä tietenkään näkisi tuota turhaakin turhempaa ajankohtaisohjelmaa uusintana tänään 14.3. ykköseltä klo 16.10, jos se olisi jo lopetettu. Puhumattakaan, että voisimme tutustua tarkemmin ohjelman aiheisiin sen nettisivulla ja jopa katsoa sen Ylen videosalissa, silloin kun meille parhaiten sopii. (Luultavasti viikon ajan.)

Sellaista. Eläköön viihteen voittokulku ja asiaohjelmien alasajo. On aika sanoa: V-piste.