Sinä suuri ja mahtava valtioliitto - ei tullut sinusta liittovaltiota. Sinä suuri ja mahtava rahan ja vallan liitto - unohdit ihmisen, nyt maksat siitä. Sinä, jota tavalliset työtätekevät ihmiset eivät halunneet eivätkä ymmärtäneet - mitä annoit heille?

Katso niitä, jotka puolestasi puhuivat. Katso niitä, jotka vastustivat. Katso ja häpeä. Sinä otit vallan kansalta ja piilotit sen kabinetteihisi. Sinä, suuri saavuttamaton - missä olet nyt?

Sinun edustajasi sanovat, että Eurooppa on kriisissä. Ja paskat. Eurooppa on juuri alkanut toipua siitä. Sinä olit se kriisi. Sinun järjetön ja kallis byrokratiasi ei tuonut kansalaisille mitään muuta kuin köyhyyttä ja toinen toistaan typerämpiä direktiivejä. Minä en koskaan sinua halunnut, minä en koskaan sinua ymmärtänyt - onneksi en ollut yksin.

Minä en ymmärrä sitäkään, miksi suomalaiset poliitikot niin innokkaasti sinua kannattivat. Eivätkä he osaa luopua vieläkään. Mitä hyvää heille toi se, että he vapaaehtoisesti, ei vaan suorastaan halukkaasti, luovuttivat valtansa sinulle? Kauas kotoa sinun palatsiesi pitkille ja sokkeloisille käytäville? Mitä hyvää se toi kansalaisille, joita heidän piti edustaa? Ketä he edustivat silloin, kun kieltäytyivät jyrkästi järjestämästä kansanäänestystä sinun perustuslaistasi? Minä en ymmärrä.

Nyt he selittelevät, että ranskalaiset ja hollantilaiset äänestivät sinun perustuslakiasi kaataessaan todellisuudessa jostakin muusta kuin olisi pitänyt. Lässyn lässyn. Äänestystä edelsi käsitykseni mukaan laaja kansalaiskeskustelu ja itse perustuslakiteksti lienee ollut jokaisen saatavilla. Toisin on meillä täällä. Asia yritettiin ajaa läpi kaikessa hiljaisuudessa. Ketä nämä poliitikkomme siis edustavat? Mikä sinussa oli se asia, jota me kansalaiset olimme liian tyhmiä tajuamaan? Mikä oli se suuri salaisuus, jonka vain korkeassa asemassa olevat poliitikot ymmärsivät? Kertokaa meille.

Nyt, kun sinun perustuslakisi ratifionnista ei tarvitse täällä enää koohottaa, on poliitikoillamme aikaa ryhtyä ratifioimaan esimerkiksi Suomen Perustuslakia. Tai siis sitä, mitä siitä on jäljellä sen jälkeen, kun sitä alettiin saattamaan 'eurokuntoon', jotta nämä maanpetturimme saivat luopua omasta rahastakin. Sieltä löytyy kuitenkin vielä eräs tärkeä asiakohta, joka on jäänyt toteuttamatta:

Kansanedustajan riippumattomuus

Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.

 

Mutta sinä, mahtavan Euroopan mahtava Unioni; sinä söit liian paljon liian nopeasti. Sinä ahne syöppö verenimijä; sinä tukehduit lopulta omaan oksennukseesi. Lepää rauhassa. Ja pitkään.