Tai sitten ei.

Siitä ei ole kauankaan kun Suomessa suunniteltiin, että hyvin suuri, tai ainakin merkittävä osa tulevaisuuden energiantarpeestamme tyydytettäisiin venäläisellä maakaasulla. Talonpoikaisjärki sanoi jo silloin, että hölmöläisten touhua jättäytyä missään niin tärkeässä - tai yleensä yhtään missään - venäläisten armoille. Tulee joku pikku-pikku kriisinpoikanen ja siellä väännetään raana kiinni, niin mitäs sitten tehdään? 

Itä-Eurooppa saa nyt maistaa ensimmäistä(?) kaasukriisiään. Toivottavasti jollakin tulee järki päähän, kuten aivan viimeiset tiedot kertovatkin, mutta tapaus on silti oireellinen. Energiansaannissa tulee pyrkiä mahdollisimman suureen omavaraisuuteen, niinkuin muuten tulisi maataloudessakin, tuossa jostain syystä kirosanaksi muuttuneessa kansakunnan elinehdossa.

* * *

Jatketaan energialla - sähköllä. Mistä sitä saa? No töpselistä tietenkin. Siihen ainakaan mitään ydinvoimaa tarvita, kuten vanha vitsi sanoo. Lokaaja puolestaan sanoo, että jos ihmiskunta aikoo jatkaa kestämättömän kehityksensä tiellä, kuten näyttää ja huuto kuuluu, niin se on ilmastonmuutos huomioiden toistaiseksi ainoa realistinen vaihtoehto. Tuulimyllyjä tai aurinkokennoja - niin hienoa kuin se olisikin - ei ehditä kehittää tarpeeksi käyttökelpoiseksi ja riittäväksi vaihtoehdoksi, taitaa jo öljykin ennen loppua. Ja energiaongelmat lopullisesti ratkaiseva fuusiovoima siintää vasta jossain hämärtyvässä taivaanrannassa. Ellei ole sitten tiedemiesten päiväunia koko juttu.

Mutta siitä töpselistä vielä. Jos olette joskus miettinyt, miksi siinä on kaksi reikää, niin Pikkutakki ratkaisi ongelman Iltalehden joulunumerossa 23.12. Syy on se, että toisesta tulee sähkö ja toisesta kulkee raha Fortumin toimitusjohtaja M. Liliukselle.

Toinen ihmetyksen aihe muuten on, miksi sähkön siirto maksaa niin helvetisti enemmän kuin itse sähkö kaikkine tuotantokustannuksineen. No ei kai se mikään ihme ole, kun sitä tuodaan pirtteihimme kaikkia pimeän metsän vaaroja uhmaten suurella miesjoukolla helikopterien ja moottorisahojen voimalla, Joulunpyhinäkin.

* * *

Sähköllä se digihössötysboksikin toimii, jos on tullakseen. Sairaalat tosin jo toivovat viiden vuoden armonaikaa ja poikkeuslupaa muuntaa signaali takaisin analogiseksi keskusdigihössötysboksin avulla. Paljonkohan sitä uskaltaisi itse toivoa? 10 vai 50 vuotta? Tässä pirtissä kun ollaan aivan tyytyväisiä nykyiseen kuvanlaatuun - ohjelmatarjonnasta olisi enemmän sanomista. Mitähän jos sijoitettaisiin ne hössötysmiljoonat esimerkiksi terveyspalvelujen alasajon torjuntaan?

Hössöttäjille on muuten tulossa kiire. Tuoreen Mikrobitti-lehden (1/06) uutinen kertoo näin:

"Mikäli jokainen suomalaiskoti halutaan varustaa digi-tv -virittimellä ennen analogisten lähetysten loppumista 31.8.2007 tulee kiire. Kauppojen laskelmien mukaan on myytävä liki 3000 digisovitinta tai digitelevisiota jokaisena kauppapäivänä."

Digipöllöilyn onnistuminen (tai kaataminen) on siis hyvin pitkälti meidän kuluttajien omissa käsissä. Let's just do it!

* * *

Tupakkakieltolait alkavat mennä jo hihhuloinnin puolelle. Seuraava on Ylen ulkomaan pikku-uutisista:

"TSHEKISSÄ laki kieltää nyt tupakoinnin julkisilla paikoilla. Jo ensimmäisen tunnin aikana Prahassa pidätettiin mies, joka tupakoi bussipysäkillä."

Ovatkohan ne ymmärtäneet ilmastonmuutoksen jotenkin väärin? Jollakin taitaa olla se talonpoikaisjärki taas pikkuisen kateissa...