Hah! Lokaaja täällä taas. Ja nyt tehdään historiaa!

Tuoreen Mikrobitti-lehden (5/2005) uutissivulla kohtaavat vanha ja uusi. Ensin on tämä tietotekniikan kehitystä ennustanut "Mooren Laki", joka täytti 40 vuotta 19.4.2005. Lakihan ennustaa, että sirulle mahtuvien transistorien määrä kaksinkertaistuu kahden vuoden välein. Ja hyvin on toistaiseksi osunut. Lehti kirjoittaa, että tämänhetkisten arvioiden mukaan laki voi pitää pintansa ainakin tämän vuosikymmenen loppuun. Mutta tuon uutisen vieressä puhaltavat uudemmat tuulet. Ameriikasta kuuluu kummia:

"Sony on saanut Yhdysvalloissa patentin, jonka myötä yhtiö aikoo sädettää aistimusinformaatiota suoraan aivoihin. Tekniikka mahdollistaa periaatteessa videopelit, joissa virtuaalimaailma realisoituu. Patentissa kuvaillaan tekniikka, jonka avulla ultraäänipulsseja voidaan tähdätä suoraan tietyille aivojen osa-alueille. Pulssien on määrä tuottaa erilaisia aistimuksia, kuten hajuja, ääniä ja kuvia. ...."

Että sellaista. Itse pidin erityisesti ilmaisusta "sädettää aistimusinformaatiota suoraan aivoihin". Tässä jäävät kyllä suomalaistenkin työstämät, piuhojen varaan suunnitellut aivokäyttönettiliittymät vanhanaikaisiksi jo ennen syntymäänsä. Oi Uusi Uljas Maailma!

Ja nyt sitä historian tekoa. Tänä päivänä, tässä ja nyt, julistetaan erityinen "Lokaajan Laki". Se kuuluu näin: 

Maailman menosta kärryiltä putoajien keskimääräinen ikä putoaa kahdella vuodella joka vuosi.

 

(Tämä laki ei luonnollisestikaan voi kestää yhtä kauaa kuin Mooren laki, ja lähtöarvon arvioikoon jokainen itse.)