Eilisestä Aamulehdestä jäi mieltä kaivelemaan pari ilmansuojelullista juttua. Aloitetaan STT:n pikku-uutisesta, joka kertoo Suomen olevan "kehno ilmastonsuojelija". Uutinen kuuluu näin:

"Saksalainen ympäristö- ja kehitysjärjestö Germanwatch on listannut maailman ilmakehän pilaajat uudella vertailuluvulla paremmuusjärjestykseen. Parhaan vertailuluvun saa Islanti. Muita tehokkaita ilmastonsuojelumaita ovat Latvia, Britannia, Saksa ja Argentiina. Ruotsi on seitsemäs. Suomi sijoittuu 33:ksi. Suomen päihittävät mm. Intia, Puola, Turkki ja Kiina. Huonoin tilanne on Saudi-Arabiassa ja USA:ssa. Maiden hiilidioksidipäästöt on suhteutettu väkilukuun, energiankulutukseen ja bruttokansantuotteeseen. Lisäksi on arvioitu teot päästöjen vähentämiseksi vuosina 1998-2003."

Että tällainen tutkimus tällä kertaa. Suomesta on jotenkin saatu ilmastonsuojelun takapajula. Kiinat ja Intiatkin edellä? Ja Latviat ja kaikki. Saksan omaa menestystä ei tarvitse ihmetellä, mutta mitä niin oleellista Ruotsissa on tehty paremmin kuin meillä? Ehkä Ruotsin päätös luopua ydinvoimasta on saanut tässä painotusta.... Ei helvetti, täyttä sontaahan tuollainen listaus on. Lienee noissa arviointikriteereissä hiukan korjaamisen varaa - sama kun tutkittaisiin tupakoinnin vaikutusta liikennekuolemiin. (Kai sitä varmaan joku jo tutkii jossakin.)

No, syy Suomen ilmastonsuojelun katastrofaaliseen tilaan löytyy samasta lehdestä - klapien poltto! Laajahko artikkeli kertoo puun pienpolton hirmuisista tuhovaikutuksista alaotsikolla:

"Huonot laitteet ja väärä polttotapa synnyttävät runsaasti hiukkaspäästöjä, jotka aiheuttavat 350 000 ennenaikaista kuolemaa Euroopassa"

Siinä sitä on suomalaisellekin saunanlämmittäjälle tuomiota kerrakseen! Ja takanpolttajalle, makkaranuotioista puhumattakaan. Ja entäs juhannuskokot sitten? Hengityssuojaimia tänne heti!

Artikkelin viesti on suunnilleen sama, kuin ympäristöministeriön sivuilta löytyvä tiedote puun pienpolton päästöjen selvittämisestä. Siellä, kuten tuossa lehtiartikkelissakin, on jostain syystä muistettu mainita vasta noiden hirmuisten murhalukujen jälkeen - hyvin lyhyesti - että "Suomen pienhiukkaspitoisuuksista suuri osa kulkeutuu meille muualta". Samoin liikenteen hiukkaspäästötkin muistetaan mainita vasta polttopuiden turmiollisuuden jälkeen. Toisaalta, ympäristöministeriön "tietoa eri ilmansaasteista" -listauksessa ei hiukkaspäästöjen kohdalla mainita puun pienpolttoa lainkaan...

Onkohan tässä nyt mopo karannut joltakin? Kärpästä ammutaan tykillä niin että savu nousee, jos ei kohta muualta niin saunanlämmittäjän korvista. Puunkäyttö mainittuun tarkoitukseenhan piti olla malliesimerkki kestävästä kehityksestä, ekoenergiaa uusiutuvalla luonnonvaralla.

Sinä puun pienpolttaja siellä, juuri Sinä. Tiedä, että seuraavan kerran takkaa sytyttäessäsi, tai kiukaanpesää tai grillinuotiota; varsinkin jos teet sen väärin, vanhaan malliin altapäin; ja auta armias jos kasaat nuotiosi jostain muusta kuin taatusti ylivuotisista rutikuivista priimaklapeista, syyllistyt hirvittävään ympäristörikokseen. Nuotiosi ei ole vain murha - se on joukkomurha.