Nonni. Tulithan sää. Hyppää kyytiin niim mennään. Mää näytän sulle, miten tää liikenne täällä meilläpäim pelaa. Tää on kattos sellanem paikka, ettei toista löyry.

Joo, lähretääs vaka tosta tonne kaupunkiim päin. Huomasiksää muuten, että mää näytin vilkkua? Jos tossa ois ollu jotain porukoita, niin ne ois kattonu varmaav vähäm pitkään. Täällä ei meinaan omilla kylillä paljov vilkutella. Ne kato aattelee, että kaikki kummiski tietää, että mää olen kotio menossa, taka töihin. Taka sittev viinakauppaan. Sitäpaitti joku tuttu voi nährä.

Mennääski tästä pikku pätkä konetiätä. Tässä saa ny ajaa vaan sataa, mutta samaa seittemääkymppiä nää vetelee täällä kesät talvet. Taka sitte sataaneljääkymppiä. Niinkunny toikin! Voi jumankauta mitä koohoja! Sitte se on tua parin kilsan päässä punasissa kummiski meitä vartoomassa.

Nonni, määhän sanoin! Kattonny, siä se o jonon keulilla. Mutta olkoon, pitää hakee pensaa ja tupakkia tosta huoltikselta. Äläkä sää ny vaan livistä mihkään sillävälin...

Jaahas, mennään taas. Ensip pitää kyä selvitä näistä valoista. Nää on sitte ihme valot - vasemmalle ei meinaa päästä millään. Monesti ne vaihtaa nääs vihreen vaam piruuttaan tonne oikeelle kääntyjille ja tässähän istut, vaka kuinka oj jokku tunnistimet asennettu ja kaikki. Eikä siinä viä koko hulluus. Nää kattop päästää kummiski tohon päätielle sitä nopeemmim mitä ruuhkasempi aika o, eli mitä enempi siinä menee autoja. Mutta yöllä, ku o hiljasta, nii tässä saat kuulev vaka ristisanoja tehrä minuuttikaupalla ja kattella tyhjää tiätä, ei vaihru! Vasta sitte ku tuolta tulee joku, et sen saa pysäytettyä, sitte nää vasta rupee vaihtuun. On tää hullua. Ja sama homma tua vähäm matkam päässä isommassa risteyksessä. Siä kato ne valot kiertää samaa rytmiään yötä päivää, kesät talvet, oli liikennettä eli ei. Siiher risteykseen ku tuut, nii se vihree o aina sellaseen suuntaan, mistä ov vähiten tulijoita, taka ei ketään. Kohta näät, jos et puhetta usko. Siinä sitte istutaaj ja ihmetellääj ja pensaa palaa ja pakokaasut tupruaa. Ja viä pitää kaikkien kattella pitkään yhteisiäki punasia, ennenko joku suunta aukee. Voi jumankauta tää o hullu kaupunki! Pitääkö niittev valoje eres olla päällä yöllä, ku ei täällä sillo paljo kekään kulje, ku taksisuharit ja poliisit vaa? Ja sittem mistääv vihreestä aallosta älä eres unelmoi. Punasta nousee eteen kuule joskus parinkytä metriv välein! On tää semmone sity, että sanonko mää. Mää olen ihan saletti et nää on tarkotuksella suunniteltu nii, että mahrollisimmam moni saaraan pysähtyym mahrollisimmam pitkäks aikaa. Täällä on saavutettu monessa risteyksessä liikenneturvallisuurem maksimi - kekään ei liiku mihinkään.

Ei oo kuule ihme, ettei tässä kaupunkissa om mitää liikennekkulttuuria, ku ei täällä om mitää liikennessuunitteluakaa. Eikä talvikunnossapitoakaa, ei sem puolee. Tua ne jätkät istuu sellim paarissa naureskelemassa ja pelaa herelmäpeliä, ku pitäis töitä tehrä - yks tuttu rahtari kerto. Tänne vois aiva hyvin pystyttää sisääntuloteille semmottet "ei talvikunnossapitoa" -kyltit. On tää kyä semmone liikenteev villi länsi ettem paremmin sano. Jalankulkijakki loikkii ylitte iham mistä sattuu. Eikainnekääj jaksa niissä omissa punasissaan turham päiten seisoskella kerta suajatiet on täällä kyä iham maalin tuhlausta. Autot ajelee jumankauta melkeen ihmisten varpaita ja kantapäitä hipoen vaka ne o suajatiellä, poliisikki! Mää oon kyä nähny, että älä yhtään epäile. Sitte ne jalankulkijak kostaa noilla painonapeilla, eli ne painaa sitä nappia, mutta meneeki heti ylitte kuv vaa mahtuu, eikä jää yhtääv vartoomaan sitä vihreetä. Kai niillä on sitte hauskaa ku kaikki neljä kaistaa pysähtyy heirän takiaav vaka heitä itteensä ei näy enää mailla halmeilla. On tää kans. Mutta katohan ny ku jourutaan vaihtaan kaistaa. Se on kans yhrenlainen taiteenlaji täälläpäin. Se on kato tehtävä silleen, ettei kekään huomaa sun aikeitas etukäteen. Auta armias, jos sää alak kuikuileen ympärilles ja pistät vielä tyhmyyttäs vilkunkip päälle, ni ei tu tilaa, ei varmana. Näin kato, huomasikko kum meni hianosti täsä jutustellessa, ne ei kerinny yhtään reakoittemaan!

Tosa tulee nys se risteys, mistä mää puhuin. Kato nyk ku om punasta vaan näkyvissä, vaka täsä tultiin ihan rauhassa muittem mukana. Ei minkäällaista sujuvuutta. Ei kun toppiin tähä vaa kaikki neljä jonoo. Ja entäs sitte ku pitäs joskus lähtee liikkeelle? Nää jumankekka kirjottaa vissiin ensin sen keskeneräsen sanan loppuun ja vasta sitte alkavat hämmennellä vaihreloorasta sitä ykköstä. Jokainen vuorollaan! Ku kaikki vois aiva hyvin lähtee yhtäaikaa, heti ku se valo vaihtuu. Mutta ei, ei jumankauta näitä-

Hei, mihin sää ny? Hei tuu takas! Mulla ois vielä monta- no voi juma. Niinku seki t-risteys, missä suoraam meneväkki pääsee vaa yks kerrallaan. Ei oo missään tällästä, ei varmana oo. Kyä näin o.