Tuli sopiva tilaisuus muistuttaa jo tuolla alkumetreillä mainitsemastani professori Juha Siltalan kirjasta Työelämän huonontumisen lyhyt historia (Otava, 2004). Tuoreessa Auto- ja kuljetusala -lehdessä (12/05) Siltala nimittäin epäilee, että Etelärannan työnantajaleirissä taitaa sittenkin asua epävarmuus ja pelko.

"Minulla on sellainen epäilys, että tätä maanista kapitalismia riivaa lopun pelko ja kiire rahastaa, kun vielä voidaan."

Vähän samaan suuntaan vihjaili muuten joku muukin tässä taannoin. Eli onko turbokapitalismi tullut tiensä päähan? Paljonko sitä ruuvia on vielä varaa kiristää? Annammeko todella uhrata hyvinvointivaltiomme globalisaation veriselle alttarille? Siltala sanoo, että "tässä on nyt kissa pöydällä, eikä se siitä pois hyppää".

Artikkelin mukaan Siltalaa on syytetty, ettei hänen kirjansa kerro tästä maailmasta ja että hän vain "lietsoo masennusta kertomalla, miten kovaksi elämä työmarkkinoilla on mennyt. Ilman Siltalan pitelemää peiliä ilmiötä ei kuulemma olisi lainkaan".

Entä mitä asia yleensä kuuluu historian professorille? Miksei hän tyydy tutkimaan esimerkiksi 30-vuotista sotaa, vaan penkoo työelämää? Vastaus on puhutteleva:

"Minähän olen viime aikoina keskittynyt juuri 1600-lukuun! Näkökulma on verotushistoriallinen eli se, miten tavallisilta ihmisiltä vietiin kaikki ylijäämä kruunun ja eliitin sotiin ja monumentteihin. Tarkastelen tätä nykystä suuryhtiöiden ja sijoituspääoman valtaa olennaisena jatkeena 1600-luvun käytännölle, jossa työtä tekevä ihminen oli vain oikeudeton veroalamainen."

Siltala huomauttaa hauskasti, että "pörssikapitalismi näyttää pääsevän lähemmäs sitä, mitä sosialismin suotta pelättiin tekevän: vievän omaisuuden, lopettavan kansalaisvaikuttamisen ja supistavan myös henkistä liikkumatilaa".

Armotonta on meno. Mitä voimme tehdä? Annammeko sen kissan rauhassa mellastaa ruokapöydässämme? Mitä tekisivät kaleeriorjat huomatessaan olevansa menossa kohti karikkoa, eikä päällystö näytä välittävän, vaan ruoska viuhuu entistä tiuhemmin? Eivätkö he nousisi joukolla kapinaan ja riistäisi ruoskan mielipuolisilta, vauhdin sokeuttamilta alistajiltaan ja yrittäisi pelastaa laivan?

 

Lue artikkeli kokonaisuudessaan tästä. (pdf)